- Advertisement -

Δένδιας: Τεράστιο οπλοστάσιο οι 215 συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια

7

- Advertisement -

Τεράστιο οπλοστάσιο χαρακτήρισε ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας τις 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, «κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία», όπως είπε, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΣΤ’ (26ης) εκπαιδευτικής σειράς υποψήφιων ακολούθων πρεσβείας και απονομής διπλωμάτων σπουδών στην ΚΕ’ (25η) εκπαιδευτική σειρά ακολούθων πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Προσήλωση στο διεθνές δίκαιο

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε με σαφήνεια πως αν κάτι δεν αλλάζει για όποιον εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι η προσήλωση στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, «αυτό αποτέλεσε, αποτελεί, θα αποτελεί εσαεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Τον λόγο για τον οποίο επιδιώκουμε τις τρεις θέσεις στον ΟΗΕ, τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: Anadolu: «Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο καταφύγιο για τους τρομοκράτες της FETO»

Απευθυνόμενος στους νέους ακόλουθους πρεσβείας, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Καλείστε ως μέλη της διπλωματικής υπηρεσίες να προασπίσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας, με στέρεη βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας. Καλείστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μιας πολυεπίπεδης πολιτικής, εκπροσωπώντας μια χώρα που συνεργάζεται με τα κράτη και της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής μας, εκπροσωπώντας μια χώρα που κτίζει κατανοήσεις, χτίζει συμμαχίες, αλλά βασισμένες σε κοινές αξίες, αρχές, κανόνες».

Έχουμε διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής μας

Σημείωσε πως «έχουμε διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής στην οποία καλείστε να εκπονήσετε και να υπηρετήσετε, από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, μέχρι τον Κόλπο, τον Ινδοειρηνικό, από την Αφρική μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Και θα υπηρετήσετε όχι μόνο τη διπλωματία με τη στενή παραδοσιακή έννοια, αλλά μια ευρύτερη διπλωματία, οικονομική, ενεργειακή, δημόσια. Όλοι ξέρουμε τη σημασία έχει αποκτήσει αυτό το ευρύτερο αντικείμενο τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι νέοι ακόλουθοι είναι η νέα πνοή στο διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και ότι παίρνουν τη σκυτάλη από ένα καλό σημείο.

Οι συμφωνίες για την ΑΟΖ και τις αμυντικές συνεργασίες

«Πρόσφατα η πατρίδα μας έχει υπογράψει δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχει επί της αρχής μια τρίτη συμφωνία με την Αλβανία μετά τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία που πήραν δεκαετίας για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Επίσης, μετά από δύο πολύ σημαντικά πρωτόκολλα για την ανανέωση συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επίσης τη σύναψη των αμυντικών συμφωνιών, καταρχήν με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο ακολουθούν 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαφορετικός κόσμος

Ωστόσο, παρατήρησε πως θα υπηρετήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο και «θα υπηρετήσετε, ελπίζω, σε ένα διαφορετικό υπουργείο Εξωτερικών, που δημιουργείται από τη διοικητική και την ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιτελείται, ακριβώς για να σας δώσει τη βάση που χρειάζεται για να μπορέσετε να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα της πατρίδα μας σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο».

Σημείωσε πως η εκπαίδευση της 26ης σειράς ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, κράτησε 9 μήνες, μέσα σε πρωτοφανές συνθήκες, τη συνέχιση της πανδημίας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άλλαξε τον κόσμο, τις αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια της πατρίδας μας και συνεχάρη τους νέους ακόλουθους για την αποφοίτησή τους και τούς ευχήθηκε να έχουν μια εξαιρετική σταδιοδρομία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής και στενά πρόσωπα των αποφοίτων.

Αξιοσύνη και θάρρος

Το μήνυμα πως «η αξιοσύνη και το θάρρος των Ελλήνων διπλωματών που δεν υποστέλλουν τη σημαία απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, όπως συνέβη στη Μαριούπολη, αποτελεί το παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία περιμένει από όλους σας να ακολουθήσετε» έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΣΤ’ (26ης) εκπαιδευτικής σειράς υποψήφιων ακολούθων πρεσβείας και απονομής διπλωμάτων σπουδών στην ΚΕ’ (25η) εκπαιδευτική σειρά ακολούθων πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Απευθυνόμενη στους νέους ακόλουθους πρεσβείας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε βέβαιη πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αποδειχθούν αντάξιοί τους και σημείωσε πως με τη σημερινή ορκωμοσία τους ξεκινάει η αποστολή τους στην υπηρεσία της χώρας. «Το ταξίδι που σας περιμένει δεν είναι μόνο γεμάτο άκνοες προσπάθειες και ποικίλες εμπειρίες, δρόμος γεμάτος περιπέτεια, γεμάτος γνώσεις. Είναι πρωτίστως μία επαγγελματική πορεία που θα περιστρέφεται γύρω από την πατρίδα και θα επηρεάζει όλη σας τη ζωή», ανέφερε.

Η εικόνα της Ελλάδας

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως δεν πρέπει ποτέ να λησμονούν ότι θα αποτελούν την εικόνα της Ελλάδας σε όλες τους τις δραστηριότητες. «Βάρος πολλές φορές δυσβάσταχτο, αλλά αναγκαίο τίμημα προκειμένου η χώρα μας να έχει την εκπροσώπηση που της αξίζει» προσέθεσε.

Όσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται ακόμα στην Ευρώπη έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι «μας θυμίζει τι πραγματικά διακυβεύεται όταν αποτυγχάνουν οι διπλωματικές προσπάθειες στο διεθνές γίγνεσθαι».

«Δεν είναι μόνο η προστασία της ειρήνης, αλλά και της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Αγαθά που θεωρούμε κάποιες φορές αυτονόητα και δεδομένα και όταν χάνονται εκτιμούμε πραγματικά την αξία τους», τόνισε. Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Post Down -

Comments are closed.