- Advertisement -

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% χάρη στο ΤΑΑ

41

- Advertisement -

Την Ελλάδα αναδεικνύει ο οίκος Moody’s ως τη χώρα στην οποία η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ θα έχει τα σημαντικότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος σημειωτέον είναι ο μόνος που διατηρεί τη χώρα μας εκτός επενδυτικής βαθμίδας, το ΤΑΑ υπολογίζεται πως θα προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, δεδομένου του όγκου των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα και του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που στοχεύει στη χρησιμοποίηση των χρημάτων σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της οικονομίας. Συνολικά, πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι οι θετικές επιπτώσεις του ΤΑΑ στο πιστωτικό προφίλ των χωρών της ΕΕ είναι περιορισμένες.

Happy

Tax Freedom Day!

Σήμερα γιορτάζουμε την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για το 2024. Αφού εργαστήκαμε 175 από τις 365 ημέρες του χρόνου μόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, από σήμερα είμαστε «ελεύθεροι» να αποφασίσουμε οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουμε το εισόδημά μας, αν βέβαια περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» ήρθε φέτος 3 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2023 και 9 ημέρες σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών οι 175 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2024 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών. Από το 2019, η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί κατά 6 ημέρες, από τις 181 στις 175 ημέρες. Ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση.

Τέλος χρόνου

για σύνδεση με IRIS

Αποστάσεις από το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS εξακολουθούν να κρατούν χιλιάδες επαγγελματίες με το υπουργείο Οικονομικών να τους στέλνει τελεσίγραφο να συνδεθούν με την υπηρεσία έως τις 30 Ιουνίου 2024 για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Οσοι δεν θα είναι συνδεδεμένοι από 1ης Ιουλίου 2024 θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.000 ευρώ περιμένει όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον επαγγελματικό λογαριασμό τους. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Μπλακάουτ

σε τέσσερις χώρες

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις βαλκανικές χώρες με τους φορείς εκμετάλλευσης και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας να διερευνούν τις αιτίες. Το μπλακάουτ έπληξε το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Αλβανία και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Αδριατικής στην Κροατία την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα από τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέχρι την κυκλοφορία στους δρόμους που έμειναν χωρίς φανάρια, μεταδίδει το Reuters.

Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις τέσσερις χώρες είπαν ότι διερευνούν τι προκάλεσε την αστοχία. Το τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel της Αλβανίας επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι μια διασύνδεση απέτυχε στο Μαυροβούνιο, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Στη Βοσνία, δεν υπήρχε ρεύμα στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μπλακάουτ σε όλη τη χώρα. Η κυκλοφορία σταμάτησε στην παράκτια πόλη Σπλιτ της Κροατίας έπειτα από βλάβη των φωτεινών σηματοδοτών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT.

Οι σειρήνες ασθενοφόρων ήχησαν διασχίζοντας την πόλη, πρόσθεσε. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης HEP της Κροατίας δήλωσε ότι η διακοπή σε περιοχές της χώρας προκλήθηκε από «μια διεθνή αναταραχή που επηρέασε πολλές χώρες», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

- Post Down -

Comments are closed.