Αρχισε τις εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις το λιανεμπόριο

4

Με προσφορές άνοιξαν ήδη από προχθές, πρώτη εργάσιμη του χρόνου, τα εμπορικά καταστήματα, γεγονός που τόνωσε την κίνηση στην αγορά, η οποία κυριαρχείται το τελευταίο διάστημα από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης “Όμικρον” και από το φόβο των καταναλωτών μπροστά στα χιλιάδες κρούσματα.

Επιχειρηματίες από το χώρο της ένδυσης και θεσμικοί παράγοντες του λιανεμπορίου σημειώνουν ότι η κίνηση έβαινε μειούμενη την τελευταία εβδομάδα του 2021. Έτσι με το νέο έτος οι επιχειρήσεις κλιμακώνουν τις εμπορικές πολιτικές τους για να ισοσκελίσουν τις απώλειες και προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές μία εβδομάδα πριν ανοίξει η εκπτωτική περίοδος. Οι τιμές σε επιλεγμένα είδη κινούνται 30-40% χαμηλότερα στην πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανεμπορίου ενώ μερίδα της αγοράς, κυρίως καταστήματα ένδυσης – υπόδησης και καλλυντικών προχωρούν σε προσφορές μέχρι 50%.

Αν και τυπικά η εκπτωτική περίοδος αρχίζει 10 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται 28 Φεβρουαρίου – με ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 16 Ιανουαρίου – οι έμποροι σπεύδουν με δέλεαρ τις τιμές να προσελκύσουν πελάτες. Εξάλλου, ο εορταστικός τζίρος δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους που τον ήθελαν να προσεγγίζει τα 3,5 – 4 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας εν προκειμένω τα συμπεράσματα έρευνας του ΣΕΛΠΕΕΛΠΕ +0,48% που έδειξε πριν από δύο εβδομάδες ότι οι έξι στους δέκα καταναλωτές θα ξοδέψουν λιγότερα για τα Χριστούγεννα.

Η αγορά ήταν “μουδιασμένη” από τα κύματα ανατιμήσεων βασικών αγαθών, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και την κακή ψυχολογία που δημιούργησαν τα απανωτά μέτρα στην εστίαση λίγες ημέρες πριν την κορύφωση της εορταστικής περιόδου.

The post Αρχισε τις εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις το λιανεμπόριο appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.

Comments are closed.