- Advertisement -

Αποχωρεί από την ισπανική αγορά έναντι 5 δισ. ευρώ

4

- Advertisement -

Η Vodafone προχωρά σε πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία στη Zegona Communications έναντι του ποσού των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ισπανική Vodafone ελέγχει σχεδόν το ένα τέταρτο της αγοράς. Η Vodafone θα εισπράξει 4,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και θα λάβει 900 εκατ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές της Zegona, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα της Vodafone για τον περιορισμό των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων που δεν παρουσίαζαν ικανοποιητικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα της ισπανικής Vodafone έχουν μειωθεί κατά 6,5% στα 3,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται επίσης για την πρώτη σημαντική συμφωνία της νέας διευθύνουσας συμβούλου Margherita della Valle, αφού υποσχέθηκε να εξορθολογίσει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της εν μέσω πιέσεων από τους μετόχους.

Η Della Valle δήλωσε την Τρίτη ότι η πώληση ήταν «ένα βασικό βήμα για τη σωστή διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου και για την ανάπτυξη, ενώ θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους σε βιώσιμες και μεγαλύτερες αγορές».

Ο κύκλος εργασιών της ισπανικής Vodafone έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες θυγατρικές, όπως στη Βρετανία και την Ιταλία. Το σχεδόν 23% του μεριδίου της στην ισπανική αγορά την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο στη χώρα πίσω από την Telefónica και τον γαλλικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Orange, αναφέρουν οι «Financial Times».

Ο τέταρτος φορέας είναι η MasMovil, η οποία αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την Orange. Η Vodafone είχε βρεθεί σε διαπραγματεύσεις με τη MasMovil το 2021 για τη συγχώνευση των ισπανικών δραστηριοτήτων τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Zegona, η Vodafone συμφώνησε να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες στη Vodafone Ισπανίας έναντι ετήσιας χρέωσης υπηρεσιών ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Vodafone σημείωναν πτώση πάνω από 1% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με το άκουσμα της είδησης χθες, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 25% το τελευταίο έτος.

Οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνία άδειας χρήσης του εμπορικού σήματος, η οποία επιτρέπει στη Zegona να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Vodafone στην Ισπανία για έως και 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Θα συνάψουν επίσης άλλες μεταβατικές και μακροπρόθεσμες συμφωνίες για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε προμήθειες και υπηρεσίες περιαγωγής.

Τον Ιούνιο, η Vodafone ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συγχωνεύσει την εγχώρια επιχείρησή της με την Three UK που ανήκει στην CK Hutchison. Η συμφωνία εξετάζεται από τη ρυθμιστική Αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνομιλίες για συγχώνευση

Ο O’Hare, διευθύνων σύμβουλος της Zegona, δήλωσε στους «Financial Times» ότι εάν το εγχείρημα MasMovil – Orange αποτύχει να ολοκληρωθεί, όπως και εάν τα διορθωτικά μέτρα που προτείνονται από τις ρυθμιστικές Αρχές δεν είναι αποδεκτά από τις εταιρείες, τότε θα ήθελε να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για συγχώνευση μεταξύ της Vodafone Ισπανίας και της MasMovil. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Zegona θέλει να μιλήσει με την Telefónica, τη MasMovil και την Orange για την ανταλλαγή ευκαιριών σε κινητά, σταθερά, οπτικές ίνες και βάσεις δεδομένων.

Η Zegona σχεδιάζει να απλοποιήσει την ισπανική επιχείρηση, αλλά να ανατάξει την κουλτούρα της για να γίνει «πολύ περισσότερο τοπικός διεκδικητής».

- Post Down -

Comments are closed.